Breskvice
POTREBNO: (za 70 komada)
Za tijesto:
  • 50 dkg brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • 2 jaja
  • 20 dkg šećera
  • 10 dkg svinjske masti
  • 10 dkg maslaca ili margarina
  • 1 vrećica Dr. Oetker tradicionalnih dodataka za kiflice s vanilijom
Za punjenje:
  • mrvice koje ste izdubili
  • puna šaka mljevenih, prethodno tostiranih lješnjaka
  • 15 dkg čokolade za kuhanje
  • 10 dkg maslaca ili margarina
  • 7 dkg šećera u prahu
  • 3 žlice mekanog pekmeza od marelice
  • 1/2 žličice ruma ili arome ruma
Za namakanje i valjanje: 2,5 dl mlijeka, aroma jagode, 15 dag kristal šećera, 1 vanilin šećer

PRIPREMA:
  1. Miksati jaja i šećer dok ne postanu pjenasta masa, dodati mast i omekšali maslac. Miksati dok se ne ujednači pa potom postepeno dodavati brašno i Dr. Oetker dodatke za kiflice. Sada ostavite mikser i tijesto kratko promijesite rukama. Dobit ćete prilično mekano, ali opet kompaktno tijesto. Nemojte ga mijesiti predugo jer će postajati sve mekanije. Možete ga pustiti da počiva pola sata – sat a i ne morate.
  2. Od tijesta uzimati u ruke manje komade mase i odmah oblikovati male kuglice. Što su kuglice manje, to će breskvice biti efektnijeg izgleda i slađe. To doduše zahtjeva nešto duži postupak ali se isplati jer je puno ljepše za vidjeti male kuglice nego breskve veličine prave breskve sa stabla ;) Kuglice slažite na lim prekriven papirom za pečenje u razmacima jer će se prilikom pečenja breskvice nadići pa ne bi bilo dobro da se zalijepe jedna za drugu.
  3. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici 15 minuta na 180°C. Pečene breskvice moraju biti svijetlo žute površine sa samo nijansu tamnijim rubom pri dnu.
  4. Pečene prohlađene polovice oprezno izdubiti oštrim nožićem.
  5. Za punjenje: otopiti čokoladu i maslac na laganoj vatri. U drugoj posudi posebno pomiješati mrvice koje su vam ostale od dubljenja loptica, lješnjake i šećer u prahu. Čokoladu primiješati toj smjesi, dodati i pekmez i rum pa sve dobro izmiješati.
  6. Puniti izdubljene polovice i spajati.
  7. Pripremiti u zdjelici cca 2,5 dl hladnog mlijeka u koje treba dodati 2 žlice arome od jagode. Količina arome ovisi o tome koji intenzitet boje i okusa želite postići. U dublji tanjur pripremiti 15 dag kristal šećera pomiješanog sa vanilin šećerom. Slijepljene polovice kratko umočiti prvo s jedne pa s druge strane u obojano mlijeko i odlagati ih na pladanj. Raditi ovo u serijama od po 15 breskvica. Kad ste namočili i odložili svih 15 breskvica, prionite na umakanje breskvica u šećer onim redoslijedom kojim ste ih umakali i u mlijeko. Na taj način ćete postići da se šećer ne rastopi u doticaju sa netom namočenom breskvicom i da ostane na njoj lijepo i dekorativno i u idealnoj količini.
  8. Breskvice ostaviti na pladnju da se prosuše par sati, pospremiti ih u kutije s poklopcem i čuvati tako do posluživanja.
Dobar tek!
(recipeci.com)

0 komentari:

Objavi komentar